غنای کرسیهای آزاداندیشی با انتخاب آزاد موضوعات | از رویکرد تصنعی در تضارب آرا پرهیز شود
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تحقق فرمایش مقام معظم رهبری رویداد ملی مسابقات دانشجویی کرسیهای آزاداندیشی را پیش از عید نوروز ۱۴۰۰ بهصورت واحدی و استانی برگزار کرد و تیمهای راه یافته به مرحله کشوری مشخص شدند. بر این اساس از نیمه دوم فروردین مرحله کشوری این رویداد آغاز شد و دانشجویان رقابت نفسگیری را در این مرحله انجام دادند.
نکتهای که در مرحله استانی رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی بیشتر نمود داشت، گزارهها و موضوعاتی بود که توسط دانشجویان انتخاب میشد و دغدغه دانشجویان مورد توجه مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی قرار داشت.
مسئولان برگزاری رویداد استانی کرسی آزاداندیشی سعی داشتند اصول و اخلاق، فرآیندهای علمی و منطقی و طرح مسئله و مهارت فن بیان را در برگزاری این رویداد پررنگتر کنند و داوری نیز بر همان اساس صورت گرفت.
در نخستین رویداد رقابت تیمهای دانشجویی در کرسیهای آزاداندیشی یکهزار و ۴۵۶ تیم شرکت کردند. هر تیم چهار نفره در قالب ۶ موضوع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی هنری، هنر و معماری و سلامت رودرروی یکدیگر قرار گرفتند.
در این رقابتها ۸۰۰ عضو داوری در مرحله استانی حضور داشتند و از تعداد یکهزار و ۴۵۶ تیم و برگزاری ۲ هزار کرسی ۲۶۳ تیم به مرحله کشوری راه یافتند.
تیمهای برنده و محورهای مختلف مرحله پایانی رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی دانشگاه آزاد اسلامی را اینجا بخوانید.
خبرگزاری آنا در سلسله گفتوگوهای خود با معاونان فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی فعالیتهای دانشگاه را با تأکید بر کرسی آزاداندیشی بررسی میکند.
بیشتر بخوانید:
از مطالعه هزاران جلد کتاب در رویداد کرسیهای آزاداندیشی تا پیشنهاد مناظره میان استادان
آتش به اختیاری دانشگاه آزادیها در کرسیهای آزاداندیشی
تبعات دوری دانشجویان از عقلانیت، منطق و مستندات در کرسیهای آزاداندیشی
خروج کرسیهای آزاداندیشی از حالت تشریفاتی با ترویج فرهنگ نقد منصفانه
گفتوگوی آزاد جزء برنامه درسی دانشجویان قرار گیرد
احتجاج دانشجویان در کرسیهای آزاداندیشی با تأکید بر ۳ اصل
فتح قلههای علمی با افزایش غنای کرسیهای آزاداندیشی
در این بخش از گفتوگو بهسراغ سعید وحیدیمهر معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز رفتیم تا اقدامات و فعالیتهای این معاونت را در راستای توسعه و گسترش کرسیهای آزاداندیشی در این دانشگاه جویا شویم. مشروح گفتوگوی آنا با وحیدیمهر در پی میآید:
آنا: با توجه به برگزاری رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی، وضعیت دانشگاه و استان آذربایجان شرقی و استقبال دانشجویان از این کرسیها و موضوعات تعیین شده چگونه بود؟
وحیدیمهر: با شرایط کرونایی حاکم بر شهرها از جمله تبریز و دانشگاه آزاد اسلامی ۷۳ تیم در مسابقات کرسیهای آزاداندیشی ثبتنام کردند و با وجود انتقاد برخی دانشجویان و مجریان کرسیهای آزاداندیشی این رویداد با موفقیت برگزار شد و بیشتر دانشجویان از برگزاری آن استقبال کردند.
آنا: چه راهکاری دارید تا کرسیهای آزاداندیشی از حالت تشریفاتی خارج شده و به گفتوگوی آزاد و جدی تبدیل شود؟
وحیدیمهر: پیشنهاد میکنم تعیین موضوعات و چینش موافقان و منتقدان کرسیهای آزاداندیشی به استانها واگذار و تیم موافق و منتقد از سوی متقاضیان تعیین شود؛ چراکه با این شرایط تیمی که ذاتاً موافق یا منتقد موضوع بوده، نمیتواند خود را از نظر روانی متقاعد کند که مخالف اعتقاد و باور خود از موضوع دفاع کند.
یکی از دلایل حذف تیمهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجانشرقی هم در دور نهایی کرسیهای آزاداندیشی این موضوع بود.
آنا: چگونه میتوان از ساختارشکنی، شالودهشکنی و بر هم زدن پایههای هویت ملی در کرسیهای آزاداندیشی جلوگیری و نتیجه آن را در جامعه ساری و جاری کرد؟
وحیدیمهر: خوشبختانه در استان آذربایجانشرقی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز شاهد ساختارشکنی نبودیم؛ چراکه بخشی از این رقابتها با ماه مبارک رمضان مقارن بود و این موضوع دقت همکاران را مضاعف کرد.
کرسیهای آزاداندیشی باید شور و شوق دانشجویان را کاملاً پوشش دهد تا بتوان از آنان در محافل دانشگاهی و خبری استفاده کردبهدلیل برگزارنشدن کرسیهای آزاداندیشی با وسعت فعلی تا مدتی شاهد برخی ساختارشکنی، شالودهشکنی و برهم زدن پایههای هویت ملی در کرسیها خواهیم بود و تا زمانی که این کرسیها به گفتمان تبدیل نشده، شاید به مشکلاتی برخورد کنیم، ازجمله اینکه گروههای شرکتکننده مشاهده کنند که برگزاری کرسیها صرفاً اجرای برنامه موسمی نبوده، بلکه جزء برنامههای فاخری است که باید به هنگام حضور در این نوع برنامهها دقت وجود داشته باشد.
در وهله دوّم هم باید آستانه تحمل خود را بالاتر ببریم تا با سعه صدر بخشی از این مسائل بهتدریج رفع شود.
آنا: چه پیشنهاد و ایدهای دارید تا کرسیهای آزاداندیشی از سطح دانشگاه به جامعه سوق پیدا کند و مردم و نخبگان جامعه بتوانند بهراحتی با هم مناظره دوستانه داشته باشند؟
وحیدیمهر: کرسیهای آزاداندیشی باید شور و شوق دانشجویان را کاملاً پوشش دهد تا بتوان از آنان در محافل دانشگاهی و خبری استفاده کرد. از سوی دیگر در اجرای داوری نباید از شهر و دانشگاه خاص جانبداری صورت بگیرد و دانشجویان باید در بیان عقایدشان کاملاً آزاد باشند و نتیجه مسابقات هم با عنوان موضوع تعیین نشوند.
رضایت از رعایت محور عقلانیت و منطق در کرسیهای آزاداندیشی
همچنین طبق نظر برخی از دانشجویان در این دوره، گاهی اوقات مشاهده میشد تیمی که موافق تفکر خاصی بود، برنده اعلام میشد؛ در حالی که باید تیمی برنده اعلام شود که قواعد و قوانین مسابقات را خوب رعایت و مستدل و مستند مطلب خود را بیان کند.
آنا: محور منطق و عقلانیت تا چه اندازه در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی رعایت میشود؟
وحیدیمهر: منطق و عقلانیت در تیمها تا حد مطلوب و قابل قبول رعایت شد؛ اما طبق نظر برخی مجریان و دانشجویان شرکتکننده داوری کرسیها باید تقویت شود.
آنا: یکی از مؤلفههای اصلی کرسیهای آزاداندیشی تضارب آراست، این تضارب آرا بر فضای کرسیهای آزاداندیشی تأثیر منفی میگذارد یا مثبت؟
وحیدیمهر: تضارب آرا بر دانشگاه تأثیر مثبت دارد به شرطی که در برخورد با آرای مخالف انصاف رعایت شود؛ البته برخی از این تضارب آرا در این دوره از مسابقات تصنعی بود و اجباری به تیمها تکلیف شده بود که امیدواریم در دور بعدی رویداد کرسیهای آزاداندیشی، انتخاب آزادانهتر موضوعات و تعیین اختیاری عضویت در تیم موافق و منتقد بیش از پیش بر غنای رویداد کرسیهای آزاداندیشی بیفزاید.
آنا: تعامل حوزه و دانشگاه در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را چگونه ارزیابی میکنید؟
وحیدیمهر: معتقدم اگر کرسیهای آزاداندیشی بهطور مشترک میان حوزه و دانشگاه برگزار شود، نتیجه خوبی خواهد داشت؛ البته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز حضور روحانیون بهعنوان راهنمای تیمها و ثبتنامکنندگان تیمها در دانشکدهها تا حدودی موجب تبلور این تعامل شد.
انتخاب حجتالاسلام معرفت بهعنوان مسئول استانی برگزاری رویداد آزاداندیشی که حقّاً تلاش بسیار زیادی برای برگزاری کیفی این رویداد در استان کرد، نمونه بارز این تعامل در استان آذربایجانشرقی است.
آنا: طی سالهای گذشته با تبلیغ دشمنان نظام عنوان میشود که طرفداران جمهوری اسلامی فاقد منطق هستند برای مقابله با این تبلیغ منفی چه باید کرد؟
وحیدیمهر: باید به دانشجویان فرصت نقد و بیان دیدگاه خودشان داده شود و این موضوعات را تا جایی که مخالف قانون نباشد، تبلیغ کرد.
۹. و سخن پایانی ...
وحیدیمهر: از دست اندرکارانی که برای نخستین بار در کشور و دانشگاه آزاد اسلامی این سد «نمیشود کرسی آزاداندیشی برگزار کرد» را شکستند، تشکر میکنم. این سدشکنی در راستای عمل به منویات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بود که میشود خرسندی آقا را در صدور پیام و بیان جملات زیبایشان دید.
امیدوارم با تجمیع این مجموعه رایزنیها و با گامهای استوارتر، دومین رویداد آزاداندیشی را با رفع اشکالاتی که در کلام همکاران به آنها اشاره میشود بهزودی آغاز کنیم و شاهد تبدیل موضوع به گفتمان در مدت زمان کم در سطح کشور پهناور ایران باشیم.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/